HTML

Utcablog

Utánajárunk, kiről-miről-hogyan kapták nevüket a budapesti utcák, terek.

Friss topikok

  • Markus Andreas Schäfer: Kedves Cseszlovák! Szerintem magadtól is tudod, hogy miért lett Moszkva tér!!! Pont azért amiért a... (2018.06.28. 20:50) Moszkva tér

Linkblog

Nádor utca

2010.07.26. 19:47 utcakereso

A szó jelentéséről annyit, hogy a nádor a király után a második legnagyobb országos méltóságnak számított a feudális Magyarországon, azaz a Szent Istvántól 1848-ig terjedő időszakban.

Budapest több kerületében (II., IV., V., XVI., XX.) találni Nádor utcát, a legnevezetesebb mind közül persze a belvárosi. Ezt az utcát (is) átnevezték a szocializmus idején, visszakeresztelését pedig elsőként követelte a "nép" - vagy legalábbis Krassó Gyrögy, egykori 56-os forradalmár, a rendszerváltás körüli idők közismert figurája. Krassó az 50-es években maga is a Nádor utcában lakott, és az általa 1989-ben megalapított Magyar Október Párt irodája ugyancsak itt volt - az utcát azonban 1968-tól már Münnich Ferenc utcának hívták.

Az 1989. június 27-én megalakult párt nem hagyta ki a tálcán kínálkozó lehetőséget, mellyel szinte azonnal felhívhatták magukra a köz figyelmét: július 14-én leragasztották a Münnich Ferenc nevét viselő összes utcatáblát, hogy helyettük a Nádor utca feliratot szegezzék ki.

"Először békés eszközt választottunk, vagyis szigetelő szalaggal áthúztuk Münnich nevét és alá szögeltük a Nádor utcát kartonból, ezt azonban addig, amíg Kádár János temetése alatt megkoszorúztuk az ’56-osok sírját, az arra illetékes hatóságok leszereltek. Két nappal később már ragasztottunk: az utcatáblára helyeztük a Nádor feliratot, de még ezt is le tudták szedni, végül jött újabb pár nap múlva a drasztikus megoldás, amikor a Münnich Ferenc utca nevét piros festékkel lefestettük és rákerült a Nádor felirat. Ez már napokig a helyén maradt, amíg a Fővárosi Tanács újra nem gyártatta a táblákat. Ezután azonban már csak néhány hónapot kellett várni arra, hogy visszanyerje régi és mostani nevét is a Nádor utca." - írja visszaemlékezésében az akció egyik résztvevője.

Krassóék nem dolgoztak fölöslegesen: egyrészt július 27-én már ígéretet kaptak a Fővárosi Tanácstól, hogy a Münnich Ferenc utca visszakaphatja régi elnevezését, a Nádor utca nevet, másrészt ennél jóval többet is elértek. Innentől datálható ugyanis a közterületek "szocialista" átnevezéseinek felülvizsgálata.

A József Attila utcát a Báthory utcával összekötő Nádor utcának egyébként nem ez az eredeti neve. Az 1790-es években a főként német ajkú Pesten eme utca még az Auf dem Neu-Bau ('Az új épülethez') nevet viselte, az 1800-as években Tiger Gasse ('Tigris utca') lett, majd az 1817-es utcajegyzékben már Winde Gasse néven szerepelt - utóbbit magyarra tévesen 'Szél' utcának fordították, holott a Winde a hajóhíd felhúzásához használt csörlőre utalt. Az utcát csak 1847-ben nevezték el az akkor elhunyt József nádor tiszteletére Nádor utcának - írja a Wikipédia szócikke, ahol fotókat is nézegethetünk az utcában álló nevezetesebb épületekről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utcanevek.blog.hu/api/trackback/id/tr262178140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása